Amerikai piacra lépés

Tanácsadási és koordináló szolgáltatásainkkal segítjük ügyfeleink piacra lépését az Egyesült Államokban.

Az amerikai piac

Az egyik leggyakoribb kérdés, amit a nem amerikaiak a témában feltesznek: hogyan tudják eladni saját termékeiket az Egyesült Államokban. A legtöbben alig várják, hogy hozzáférjenek az Egyesült Államok hatalmas kereskedelmi piacához, azaz, a több mint 350 millió jól fizető amerikai fogyasztóhoz.
Az Egyesült Államok piacára történő belépésnek első lépése lehet a távoli értékesítés, amelyet követhet az amerikai cég alapítása és működtetése.
Egy amerikai cég alapítása és működtetése bonyolult és költséges feladat, amiben tudunk segíteni.
De első lépésként érdemes megfontolni a távoli értékesítést, amerikai letelepedés, azaz cégalapítás nélkül.
Ezzel kapcsolatban összeszedtünk pár gyakran felmerülő kérdést, amelyeket figyelembe véve érdemes megtervezni a lépéseinket.
Azonban először a szükséges felelősségkizáró nyilatkozat: jelen összefoglaló nem minősül jogi, vámjogi, adójogi tanácsnak, kizárólag egy összefoglaló jellegű tájékoztató, így mindenképpen konzultáljon szakemberekkel, mielőtt az itt felvázolt információkra támaszkodna.

Gyakori tévhitek

Kell rendelkeznem amerikai céggel, hogy az Egyesült Államokba szállíthassak és ott értékesítsem termékeimet?

Ha egyszerűen csak az Egyesült Államokba szállítja az áruit, akkor nem kell amerikai vállalattal rendelkeznie, megbízhat egy másik céget, hogy a termékeket tárolja és kiszállítsa. Jellemzően ugyanis a termékeket először egy amerikai raktárba kell betárolni, és onnan kiszállítani. Amerikai vállalat akkor szükséges, amikor az Egyesült Államokban szeretne dolgozni, vagy ott embereket foglalkoztatni.

Szükségem van-e hatósági azonosító számra az Egyesült Államokba történő importáláshoz?

Termékek Egyesült Államokba való beléptetéséhez (2,500 USD feletti küldemény esetén) szüksége lesz egy társadalombiztosítási azonosító számra, EIN-RE, W-EIN számra vagy vámazonosító számra. Tehát amennyiben rendelkezik vámazonsító számmal, akkor nincsen szüksége társadalombiztosítási azonosító számra, EIN vagy W-EIN számra.

A vámazonosító szám azoknak szól, akik nem rendelkeznek társadalombiztosítási számmal vagy EIN-számmal.  A vámazonosító szám űrlapon keresztül igényelhető, vagy ha vámügynököt használ, akkor ezt a vámügynök megkéri az Ön számára. Ha a küldeményének értéke 2,500 dollár alatt van, akkor nem kell aggódnia emiatt.

Kell-e jövedelemadót fizetnem az Egyesült Államokban, ha termékeimet ott értékesítem?

Termékek értékesítése az Egyesült Államokban jellemzően nem eredményez amerikai jövedelemadó kötelezettséget, amennyiben az Államokban nem rendelkezünk ún. függő ügynökkel. A függő ügynök olyan személy, aki olyan szoros együttműködésben dolgozik velünk, hogy cselekedetei sajátunknak tekinthetők, azaz pl. szerződést is köthet a nevünkben (amennyiben rendelkezünk ügynökkel az Államokban, annak tevékenysége adózási szempontból vizsgálandó).

Ha nem rendelkezünk ügynökkel/alkalmazottal az Államokban, akkor nagy valószínűséggel jövedelemadót nem kell fizetni.

Kell-e általános forgalmi adót (Sales Tax) fizetnem az Egyesült Államokban, ha termékeimet ott értékesítem?

Azonban forgalmi adót (Sales Tax) fizetni kell azon államokban, ahol a termékeket tároljuk/értékesítjük. Forgalmi adó (Sales Tax) kötelezettségek teljesítése miatt azonban könnyedén lehet regisztrálni, még külföldiként is, hogy ezen adókötelezettséget teljesítsük a helyi állami hatóságok felé (mi erre az Avalara rendszerét javasoljuk, amelynek implementációs partnerei is vagyunk).

Mire kell ügyelnem az áruk szállítása során?

Az értékesítés során az első akadály az áruk Egyesült Államok területére történő eljuttatása. Erre külföldi cégként jellemzően erre specializált raktárakba történő szállítással van lehetőség, ahonnan a termékek a konkrét értékesítések esetén a konkrét vevők részére kerülnek kiszállításra. Fontos, hogy a termékek raktárba történő szállításkor vámkezelésre kerüljenek, mert anélkül a raktár a termékek átvételét megtagadhatja.

Amennyiben tengeren keresztül szállítja áruit, akkor szinte biztosan vámügynököt fog igénybe venni. Ez a vámügynök definíció szerint az a fél, aki biztosítja, hogy termékei vámkezelve legyenek, így nem valószínű, hogy bármilyen problémába ütközne. A vámügynök végigvezeti Önt mindenen, és proaktívan foglalkozik minden problémával.

Amennyiben légi úton szállítja az árut, szintén gondoskodni kell arról, hogy a termékek vámkezelve legyenek. A leggyakoribb fuvarozók, pl. UPS, FedEx, DHL stb., ezt jellemzően meg tudják oldani. Ha 800 USD alatti bejelentett értékű árut szállít (lásd alább), akkor az importáláskor nem merülhetnek fel díjak, de ettől függetlenül szállítson vámkezelve kell szállítani.

Két összeggel kell Önnek, mint az Egyesült Államokba történő importőrnek mindig tisztában lennie: 800 és 2,500 dollárral.  A 800 dollár alatti áruk de minimis szállítmánynak minősülnek, ami azt jelenti, hogy nem kell vámot fizetni, amikor az Egyesült Államokba importálja őket. A 800 és 2,500 USD közötti küldemények nem igényelnek formális beléptetést, de vámkötelesek. A formális beléptetéshez adminisztratív ügyintézés szükséges, amelyhez vámügynök szükséges.

Vámbeléptetési összefoglaló a javasolt címzettre és nyilvántartásba vevő importőrre vonatkozó információkkal

Két apró figyelmeztetéssel kell tisztában lennie, függetlenül attól, hogy hogyan szállítja az árut. Ez a vámáru-nyilatkozat dokumentum két mezőjét érinti, a Nyilvántartott importőrt és a Végső címzettet.

Az importőr egyszerűen az a személy, aki jogi felelősséget vállal annak biztosításáért, hogy termékei megfeleljenek a helyi jogi követelményeknek. Az Amazon pl. nem fogadja el, hogy importőrnek nevezzék meg, és elutasíthatja a küldeményét, amennyiben Amazonon keresztül értékesít, és Amazon raktárba szállítana), ha importőrként nevezi meg őket. Azonban saját cégét és külföldi címét is meg lehet adni, mint importőr (habár olyan eset is van, amikor légi szállítás esetén nincs lehetőség külföldi cím megadására; ez azonban a rendszer technikai sajátossága).

A „Végső címzett” egyszerűen az a raktár, ahová az árut küldi (beleértve az Amazon raktárt is; az Amazon lehetővé teszi, hogy végső címzettként megjelöljük őket). Itt tehát meg kell adni a raktár nevét és címét végső címzettként. A címzett adószámát is kérni fogják Öntől; így azt egyszerűen csak kérje el a raktártól, ahova a terméket szállítja.

Milyen adókötelezettségeim merülnek fel?

Miután a terméket eljuttatta bármilyen raktárba, amelyet használ az Egyesült Államok területén, nem maradt más adózási/jogi teendő, mint a forgalmi adó (Sales Tax).

Technikailag be kell szednie és be kell fizetnie a forgalmi adót azon termékekre, amelyeket az Egyesült Államok területén lévő raktárban tárol és értékesít.

Ami a jövedelemadót illeti, ahogy fentebb erről már szó volt, a termékek amerikai raktárból történő szállítása és értékesítése jellemzően nem keletkeztet adófizetési kötelezettséget.

Azonban az úgynevezett Form 1120-F-et ilyen esetekben is be kell nyújtani az amerikai adóhatósághoz, amely alapvetően azt mondja: „Helló, eladtam néhány dolgot az Egyesült Államokban. de nem fizetek adót, mert külföldi vállalat vagyok.”

Keressen minket!

Email üzenetére munkanapokon 24 órán belül válaszolunk.
Helyi képviselőnk Los Angeles és San Diego vonzáskörzetében érhető el személyesen.
  Tanácsadás

  Tanácsadói szolgáltatásunkkal segítjük a teljes folyamatot.

  Koordináció

  Koordinációs tevékenységünk biztosítja a megfelelő együttműködést.

  Tájékozódás

  Részletes tájékoztatást nyújtunk a kötelezettségekről, feltételekről.

  Adminisztráció

  Intézzük és gondoskodunk a szükséges adminisztratív feladatokról.